DE SINT-JACOBSKERK

DSC03788

Op deze uitzonderlijke locatie die een uniek decor vormt voor hedendaagse kunst, werkten de twee kunstenaars nauw samen om te komen tot twee creaties die op elkaar afgestemd zijn en ook als één geheel kunnen fungeren.

Boven je hoofd zweeft een monumentaal Christusbeeld van Dany Danino op drie brede stroken voilestof dat de hele ruimte domineert. En automatisch, bijna ondanks jezelf, doet het je stilstaan bij de kwetsbaarheid van het aardse bestaan.

Het videokunstwerk van Daniel Locus is een projectie op de vloer, één enkele zin die langzaam herhaald wordt: “espace de liberté – liberté de pensée”, oftewel « ruimte van vrijheid – vrijheid van denken ». Daniel Locus nodigt ons uit om na te denken over persoonlijke rechten en vrijheden. Plaatsen waar macht heerst, waar men de eredienst viert, waar aan cultuur wordt gedaan vervullen weliswaar een aparte functie en hebben daarvoor hun eigen regels, maar het zijn wel altijd plaatsen waar het individu beschermd wordt en vrijheid (van denken en meningsuiting) geniet.

Hier treedt de vloer in gesprek met het plafond, de hemel in gesprek met de aarde –met elkaar verbonden door een tijdelijke preekstoel die kronkelend opklimt rond een van de zuilen van de middenbeuk.

DSC03781
DSC05090
DSC05081
IMG_8856

Informations pratiques

 

Openingsuren

Tous les jours de 9h à 18h

Adres

Rue du Louvre
7500 Tournai

+32 69 45 26 50

www.saint-jacques-tournai.be

Wist je dat?

De Sint-Jacobskerk is erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië (Patrimoine exceptionnel de Wallonie). Het is een schoolvoorbeeld van de gotische bouwstijl, hoewel ook de romaanse toren uit 1150 nog gedeeltelijk overeind staat.

De kerk staat op een pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het koor en de glasramen werden tussen 2010 en 2012 gerestaureerd.

Je kunt er ware schatten ontdekken: het geschilderde gewelf met musicerende engelen uit de 15de eeuw; een magnifiek 19de-eeuws retabel dat het leven schetst van de Heilige Jacobus de Meerdere; een koperen lezenaar in de vorm van een adelaar en een zittend Mariabeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Tongeren van polychroom hout.